- Kategoria: Komunikaty
- admin
Dieta w ciąży: Najlepsza żywność i suplementy dla zdrowej ciąży
Badania wykazują, że to, co jesz w ciąży, wpływa na zdrowie Twojego dziecka. Dziecko otrzymuje kalorie, białko, witaminy, minerały i płyny w zależności od pokarmów, które spożywasz. Dlaczego w ciąży należy jeść inaczej?
Ponieważ Twoja dieta wpływa na wiele aspektów zdrowia Twojego dziecka. Wskazówki dotyczące diety w ciąży
Świeże warzywa (zwłaszcza zielone liście)
Warzywa stanowią ważny element diety w ciąży, ponieważ są bogate w składniki odżywcze, zawierają dużo błonnika, a także mniej węglowodanów i kalorii. Zielone warzywa liściaste są szczególnie korzystne, ponieważ zawierają żelazo, wapń i witaminę K - trzy ważne składniki odżywcze dla kobiet w ciąży. Dodawaj do swoich posiłków takie warzywa liściaste, jak szpinak, jarmuż, rukola, sałata rzymska, gorczyca i rzepa.
Świeże owoce
Jedzenie świeżych owoców przez cały okres ciąży zapewni Ci składniki odżywcze takie jak witamina K, witamina C, witamina A, witamina E i błonnik. Jedz różne owoce, takie jak jagody, truskawki, jeżyny, maliny, czereśnie, mango, papaja, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, gruszki, mandarynki i ananasy testujemyjedzenie.pl
Ekologiczne jaja z wolnego wybiegu
Jajka, a zwłaszcza żółtko, są naprawdę doskonałym źródłem choliny, która jest bardzo ważna dla rozwoju płodu. Badania pokazują, że kobiety stosujące dietę o niskiej zawartości choliny mają znacznie większe ryzyko urodzenia dziecka z wadą cewy nerwowej niż kobiety stosujące dietę o wyższej zawartości choliny.
Dziki łosoś
Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 DHA i EPA jest niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju neurologicznego i fizycznego płodu. Pożywienie z łososia zawiera te niezbędne kwasy omega-3 oraz wiele innych ważnych dla ciąży składników odżywczych, w tym witaminę D, jod, cholinę, witaminy z grupy B, selen i białko.
Orzechy i nasiona
Orzechy, takie jak migdały, zawierają białko, błonnik, wapń, magnez i żelazo. Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, folian i miedź, a orzechy brazylijskie zawierają selen, fosfor i witaminę E. Jedzenie wielu orzechów w czasie ciąży może zwiększyć ogólną ilość składników odżywczych.
Jogurt grecki lub kefir
Jogurt grecki zawiera probiotyki, białko, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i witaminę K2. Ponadto jest świetnym źródłem jodu, który jest ważny w czasie ciąży, aby uniknąć wad wrodzonych i zaburzeń neurologicznych.
Soczewica
Soczewica jest doskonałym źródłem folianów, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju płodu. Badania wykazują, że spożywanie w czasie ciąży produktów o wysokiej zawartości folianów zmniejsza ryzyko wystąpienia u płodu wad układu krążenia, układu moczowego, wad cewy nerwowej i rozszczepu wargi.

Artykuł partnera