Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Kontakt z redakcją: tel. 535 455 189 redakcja@tsk24.pl

"Powrót do natury"

Jak upiec chleb wg tradycyjnej receptury, jakie sałatki są najzdrowsze wiosną, jak wykonać syrop lub kosmetyk z tego co możemy znaleźć w lesie i na łące, dowiedzieli się gimnazjaliści z Zespołu Szkół Prywatnych w Skarżysku-Kamiennej.

"Powrót do natury" - to zajęcia podsumowujące projekt Programu Edukacyjnego Trzymaj Formę.
Celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Adresatami programu jest młodzież gimnazjalna, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele. Organizatorami Główny Inspektor Sanitarny oraz Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności, koordynatorem na poziomie powiatowym Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Skarżysku-Kamiennej, na poziomie szkolnym dyrektorzy szkół.
Projekt w skarżyskim gimnazjum trwał od listopada do maja. Przez ten czas składał się z 4 etapów: przygotowania, planowania, realizacji i prezentacji. Uczniowie wspólnie z nauczycielami opracowali tematy, cele projektu a następnie harmonogram i kryteria wykonania. W ramach zajęć przeprowadzane były pogadanki, spotkania ze specjalistami, zajęcia lekcyjne. Nauczyciele sprawdzali czy uczniowie jedzą rano posiłek i czy noszą drugie śniadania do szkoły. Wyniki okazały się zaskakujące. Bardzo często uczniowie nie jedli ani rano, ani w szkole. Zdecydowano więc o przygotowaniu lekcji dla rodziców "Wpływ drugiego śniadania na pracę ucznia w szkole". Ponadto w czasie trwania programu uczniowie przygotowywali plakaty i projekcje multimedialną na temat zdrowego odżywiania.
Finał programu odbył się 25 maja w ZSP. Młodzież wypiekała chleb wg recept babć i prababć, przygotowywała kanapki i sałatki z wykorzystaniem wiosennych ziół, robiła kosmetyki, syropy, domowe przetwory ze składników z "Bożej Apteki". Oczywiście jak już wszystko było gotowe wszyscy zostali zaproszeni do degustacji.

 

 

 

 

 

  © Ewelina i Piotr Adamczyk /TSK24 Team

Ostatnie komentarze

  • Alek powiedział(a) Więcej
    Co wy tam o tunelu obejrzyjcie żenująca imprezkę dla gawiedzi beznadziejna muzyka starych wyleniałych 'artystow'z... 2 dni temu
  • kaha powiedział(a) Więcej
    z obawy o bezpieczeństwo i zdrowie dzieci, takie osoby, które dopuszczają się rozbojów powinny być piętnowane i... 2 dni temu
  • zbig powiedział(a) Więcej
    to prawda, koszt utrzymanie pomp, serwisowania, napraw - koszmarny. Oczywiście tunel jest najlepszym rozwiązaniem,... 2 dni temu

Komentarze pozostają własnością ich twórców - redakcja TSK24.pl nie bierze za nie odpowiedzialności. Nick nie jest zastrzeżony dla jednego użytkownika.
Serwis nie ma obowiązku publikacji nadesłanych materiałów. Materiały nie zamawiane przez Serwis Informacyjny TSK24.pl nie podlegają zwrotowi. Autorzy materiałów publikowanych w serwisie wyrażając zgodę na ich publikację przenoszą jednocześnie prawa do nich na rzecz Serwisu Informacyjnego TSK24.pl. Serwis zastrzega sobie również prawo do wykorzystywania zamieszczanych materiałów w celach promocyjnych i reklamowych na wszelkich polach ekspozycji.
Wszystkie Prawa Zastrzeżone - Żadna część jak i całość materiałów zawartych w portalu TSK24.pl nie może być powielana i rozpowszechniania lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie.
Wszelkie wyżej wymienione postępowanie bez pisemnej zgody wydawcy - PPHU MPC-TECH ZABRONIONE!