- Kategoria: Szkolnictwo i oświata
- User
Zdrowe śniadanie - to podstawa!
w przygotowanie wspólnego posiłku zaangażowali się rodzice, koleżanki i koledzy z klasy IVa z wychowawcą, p Joanną Kowalczyk oraz Piekarnia "Dom Chleba", której serdecznie dziękujemy za obdarowanie nas pieczywem wypiekanym według tradycyjnej receptury na naturalnych składnikach.
Nasze śniadanie zrobiliśmy z urozmaiconych produktów: pomidory, rzodkiewki, świeże ogórki, sałata, jajka na twardo, drobiowe wędliny, ser twarogowy, miód, domowe dżemy i konfitury, pieczywo razowe, graham, żytnie i pszenno-żytnie. Rodzice przygotowali też pyszne sałatki warzywno-rybne oraz warzywno-owocowe. Dużym powodzeniem cieszyły się kanapki na ciepło: tosty i grzanki z opiekacza, które dzieci same komponowały z dostępnych składników według swoich upodobań. Mieliśmy też owoce: banany, mandarynki, jabłka i gruszki.
Wspólne poranne biesiadowanie sprzyjało nie tylko wdrażaniu zasad zdrowego żywienia, był to również element kultury spożywania posiłków, ale przede wszystkim integracja zespołu klasowego. Podczas wspólnych przygotowań, jedzenia, rozmów, częstowania nauczycieli i pracowników szkoły, a potem sprzątania dzieci uczą się pomagania sobie, akceptacji swoich pomysłów, dzielenia się zadaniami, a więc wspólpracy.
wychowawca kl. III a
Iwona Miernik
© Fot. aj /TSK24 Team
8 listopada 2012