- Kategoria: Szkolnictwo i oświata
- User
Konkurs kulinarny „Festiwal Roladek”
Organizatorami były Gimnazjum Nr 2 im. Powstańców Warszawy w Skarżysku-Kamiennej i ZSSU.
W konkursie udział wzięło 7 szkół nie tylko z powiatu. Znalazły się wśród nich trzy gimnazja ze Skarżyska-Kamiennej oraz gimnazja z Majdowa, Orońska, Niekłania raz Suchedniowa. Każda z drużyn składała się z trzech uczestników.
Celami konkursu było rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowaniem potraw, promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej, promowanie zasad zdrowego żywienia, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości w działaniu oraz integracja uczniów z innych szkół.
Uczestnicy musieli wykonać w ciągu 120 minut potrawę z powierzonego im surowca.
Jury w którego skład wchodzili nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych ZSSU, specjalista do spraw żywienia w stołówkach szkolnych Robert Kopacz oraz Małgorzata Ledwójcik z Sekcji Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej skarżyskiego Sanepidu oceniali – smakowitość, estetykę i dekorację potraw, higienę i porządek miejsca pracy.
Najlepszymi okazali się przedstawiciele Gimnazjum Nr 2 ze Skarżyska-Kamiennej (Iga Mosiołek, Julia Ucińska, Karolina Furcińska), drugie miejsce zajęło Gimnazjum nr 3 (Diana Biela, Weronika Karpeta,Martyna Zbroja) trzecie miejsce zdobyli uczniowie Gimnazjum z Orońska (Aleksandra Sidor, Karolina Wójtowicz, Agata Jedlińska).
Pozostali uczestnicy zostali wyróżnieni. Laureaci konkursu zostali uhonorowani pucharem Dyrektora Zespołu Szkół Samochodowo-Usługowych im. Władysława "Oseta" Wasilewskiego oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Gimnazjum nr 2 w Skarżysku - Kamiennej. Produkty wykorzystywane podczas konkursu zapewnił Zespół Szkół Samochodowo-Usługowych.
© Piotr Adamczyk