Powiadomienie o plikach cookie Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych, realizacji usług i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Kontakt z redakcją: tel. 795 913 666 redakcja@tsk24.pl

Znany Szef Kuchni - Wiesław Ambros gotował w Promieniu

5 maja Hotel Promień odwiedził wyjątkowy gość.
Szybki pokaz kunsztu kulinarnego zademonstrował w dniu dzisiejszym Szef Kuchni, juror kulinarny oraz Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – Wiesław Ambros.
 
Swoją przygodę z gotowaniem rozpoczął hobbystycznie już jako 13 latek. Po zakończeniu studiów i praktyk zawodowych gromadził doświadczenie jako pracownik, a następnie konsultant i doradca wielu renomowanych restauracji i hoteli na całym świecie.
 
Poza granicami Europy w branży HoReCa pracował m.in. dla takich obiektów jak hotel Waldorf Astoria w Nowym Jorku, w uchodzącym za najbardziej luksusowy na świecie siedmiogwiazdkowym Hotel Emirates Palace w Abu Zabi oraz w Dubaju, w słynnym żaglowcu Burdż al-Arab w restauracji śródziemnomorskiej Majlis Al Bahar. W Europie pracował m.in dla pięciogwiazdkowego hotelu InterContinental w Moskwie, Holiday Inn w Madrycie, Maritim i Europa Park w Berlinie oraz w Pałacu Bursztynowym we Włocławku.
 
Jako absolwent szkoły morskiej w specjalizacji gastronomii i hotelarstwa zdobywał również doświadczenie na stanowisku intendenta na statkach wycieczkowych na trasach Los Angeles - Acapulco.
 
Wiesław Ambros był również wielokrotnym gościem i prowadzącym programów kulinarnych. Zasiadał m.in. w jury kulinarnego talent show "8 Smaków Europy" oraz był prowadzącym programu "Śląskie od Kuchni". Obydwa programy emitowane były na antenie telewizji TVS.
 
 
Na planie kulinarnego talent show "8 Smaków Europy".
W roku 2007, jako współzałożyciel utworzył Polską Akademię Sztuki Kulinarnej, której jest Prezesem.
 
6 marca 2016 w Zakopanem obchodził 50-cio lecie aktywnej pracy zawodowej.
 
Wiesław Amros przez wszystkie lata swojej kariery zdobł wiele tytułów i odznaczeń
Tytuł doktora Honoris Causa nadany przez Odeską Narodową Akademię Przemysłu Spożywczego
Honorowe odznaczenie francuskiego stowarzyszenia kucharzy Les Toques Blanches du Roussillon
Członek WACS World Association of Chefs' Societies
Tytuł mistrza Świata w kuchni Myśliwskiej
Jest dwukrotnym mistrzem Polski kuchni Śląskiej, której jest aktywnym promotorem
Złoty Krzyż Zasługi za wkład w promocję i rozwój kuchni polskiej
Medal Komisji Edukacji Narodowej za wkład w kształcenie kulinarne młodych Polaków
Honorowy członek Stowarzyszenia Serbskich Kucharzy
Członek Akademii Kulinarnej Królestwa Hiszpanii
 
 
 Podczas wizyty w Skarżysku-Kamiennej zademonstrował pyszne dania przygotowane z kaczki.


 
 

Ostatnie komentarze

  • Anonimowy powiedział(a) Więcej
    Do PJN
    Co żeś ty nędzny człeku
    Riposty mojej niegodzien
    Czyżby posada nie taka
    Czy ekwiwalent zbyt skromny... 11 godzin temu
  • Anonimowy powiedział(a) Więcej
    Tego mecenasa to chyba jego własny koń kopnął e głowę z nienawiści no bo żeby takie głupoty pisać toż to wręcz niepojęte. 12 godzin temu
  • 666 powiedział(a) Więcej
    Ta łysa pokraka mecenas od siedmiu boleści już się lansuje swoim prostackim.wpisem a już było tak fajnie na... 13 godzin temu