Dzisiaj w sołectwie Brzeście grupa mieszkańców gminy Bliżyn urządziła wspólne gotowanie. W znajdującej się tutaj altanie integracyjnej powstawały wspaniałe potrawy z niecodziennych produktów. Był to jeden z elementów programu
"Studio dobrego smaku" zorganizowanego i prowadzonego przez Gminny Ośrodek Kultury w Bliżynie pod przewodnictwem
Dyrektor Katarzyny Skarus. Ta inicjatywa jest kontynuacją programu integracji społecznej realizowanego w ubiegłym roku od września do grudnia. Dzisiejsze wspólne gotowanie zaproponowała Pani
Justyna Paszkiel.
Wszystko zaczęło się od wspólnego zbierania części produktów, krojenia, gotowania i przygotowywania potraw. GOK zapewnił transport i zakupił pozostałe wykorzystane dziś produktu. Miejsce przygotowali i również pomagali w organizacji Państwo Aleksandra i Andrzej Milanowscy. Dzięki zaangażowaniu grupy ponad dwudziestu osób można było skosztować m.in.: zupy z pokrzyw, sałatki z mleczu z dodatkiem krwawnika, tradycyjnych szaszłyków, kociołka z ziemniaków i kapusty czy herbatki z liści poziomki. Dla chętnych zamieszczamy przepisy na te wspaniałe potrawy.
"Celem podobnych do dzisiejszego spotkań jest nie tylko przyrządzanie potraw, ale przede wszystkim propagowanie gustu i smaku w każdej dziedzinie życia" - usłyszeliśmy od Pani Katarzyny.
Najbliższy kierowany do wszystkich mieszkańców gminy wspólny wyjazd, odbędzie się 12 czerwca do polskiego zagłębia wikliny czyli do Rudnika nad Sanem. Będzie tam można zwiedzać muzeum wikliny, zobaczyć wykonywane z niej produkty ,czy podpatrzeć stosowane techniki wyplotu. Szczegóły można uzyskać w Bliżyńskim GOK-u.
Zapraszamy na kolejne podobne imprezy natomiast wszystkim, którzy spróbują swych sił kulinarnych życzymy smacznego.
A oto i przepisy
© MJ/TSK24/Team