- Kategoria: Komunikaty
- admin
Jak wybrać najlepsze awokado ?
Awokado osiąga szczyt smaku, tekstury i koloru tylko przez krótki okres czasu. Jeśli jesteś miłośnikiem awokado, prawdopodobnie zbyt dobrze znasz rozczarowanie związane z otwarciem tego, co spodziewasz się być idealnie miękkim, kremowym owocem, tylko po to, by znaleźć w środku rozczarowującą sieć brązowych zawijasów.
A może trzymałeś twarde jak skała, jasnozielone awokado przez wiele dni, czekając na odpowiedni moment, aby dodać je do tostów, tylko po to, by przegapić ten moment.
Chociaż awokado osiągnie szczyt pod względem smaku, tekstury i koloru tylko przez krótki okres czasu, jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.
Kolory awokado
Awokado zaczyna się od jasnozielonego koloru. Gdy dojrzewają i miękną, ich skórka ciemnieje, aż do momentu, gdy są już prawie czarne. Jeśli planujesz wykorzystać owoc w ciągu najbliższego dnia lub dwóch, poszukaj takiego, który jest gdzieś pośrodku, ciemnozielony. Lub, jeśli kupujesz awokado, aby zachować je na później, możesz zadowolić się młodszym, jaśniejszym zielonym owocem, który będzie potrzebował kilku dni, aby zmięknąć.
Wskazówka: przechowuj niedojrzałe awokado w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gdy zmiękną, przenieś je do lodówki, aby spowolnić proces dojrzewania i zapobiec gniciu przepisykulinarne24.pl
Ściśnij awokado
Najlepszym sposobem na sprawdzenie poziomu dojrzałości większości produktów jest ich delikatne ściśnięcie. Dojrzałe owoce i warzywa będą się nieco uginać, ale po ściśnięciu powinny szybko zmienić kształt. Niedojrzałe owoce będą dość twarde, a zbyt dojrzałe owoce będą zbyt wybaczające i łatwo się potłuką. W przypadku awokado, jeśli czujesz, że miąższ jest papkowaty lub odchodzi od skórki, może to wskazywać na zgniliznę w środku.
Rozważ opcje wyboru awokado
Gdy trzymasz ten owoc, weź pod uwagę jego wagę. Podobnie jak w przypadku większości owoców, większa waga jest dobrą oznaką jakości miąższu. Awokado, które wydaje się lżejsze niż się spodziewasz, może być wysuszone i zgniłe w środku. Jędrny, ciężki owoc jest prawdopodobnie świeższy i w lepszej kondycji.
Sprawdź, czy nie ma skaz
Innym szybkim wizualnym sprawdzeniem przy wyborze najlepszego awokado jest sprawdzenie skórki pod kątem widocznych oznak uszkodzenia. Często sucha plama lub siniak na zewnętrznej stronie awokado może wskazywać na mączny, brązowy miąższ pod spodem.
Wybierz nienaruszoną łodygę
Nie musisz szukać awokado z nienaruszoną łodygą, ale mały kapelusz na szczycie awokado (gdzie łodyga przyczepia się do owocu) jest niezbędny do powolnego, równomiernego dojrzewania. Działa ona jak fizyczna bariera utrzymująca wilgoć wewnątrz owocu i zapobiegająca utlenianiu lub wysuszaniu przez nadmierne powietrze.

Artykuł partnera